Średnie

Śniadanie

Na ciepło
Zaguby podlaskie faszerowane serem i cebulką z boczkiem

Zaguby podlaskie faszerowane serem i cebulką z boczkiem

Zaguby podlaskie faszerowane serem i cebulką z boczkiem

Czas przygotowania: 2 godziny
Ilość porcji: 5

Składniki

Składniki na farsz:

  • 100 g boczku wędzonego
  • 1 cebula
  • 1 kg ziemniaków
  • sól
  • pieprz ziołowy
  • Opakowanie sera żółtego Hochland Sielski klasyczny

Składniki na ciasto:

  • 500 g mąki pszennej
  • Szczypta soli
  • 250 ml wody
  • 3 łyżki oleju

Przygotowanie

Boczek kroimy w kosteczkę, a następnie podsmażamy na rozgrzanej patelni. Do boczku dodajemy pokrojoną drobno cebulę i razem dusimy, aż cebula się zeszkli. Ziemniaki obieramy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Układamy na sicie o drobnych oczkach i odciskamy dokładnie. Dodajemy ziemniaki, smażymy, cały czas mieszając aż masa zgęstnieje, doprawiamy. Farsz studzimy. W między czasie zagniatamy gładkie ciasto pierogowe z podanych proporcji. Odstawiamy pod przykryciem na 15 minut. Ciasto dzielimy na pół i wałkujemy każdą połowę na kwadrat, na którym rozsmarowujemy połowę farszu, a następnie zwijamy w roladę i kroimy lekko po przekątnej na kilkocentymetrowe plastry. Wrzucamy partiami do gotującej się, osolonej wody z dodatkiem odrobiny oleju. Gotujemy 5 minut od wypłynięcia. Zaguby wyławiamy z wody i odstawiamy do wystudzenia. Na patelni rozgrzewamy olej i partiami podsmażamy zaguby z obydwu stron na złoty kolor. Na każdym układamy ser żółty. Zaguby możemy również zapiec z serem w piekarniku w 170*C przez 10 minut. Podajemy ze śmietaną, posypane świeżym szczypiorkiem.