Średnie

Obiad

Na ciepło
Schab faszerowany serem i suszoną śliwką

Schab faszerowany serem i suszoną śliwką

Schab faszerowany serem i suszoną śliwką

Czas przygotowania: 2 godziny
Ilość porcji: 4-6 porcji

Składniki

  • Opakowanie sera żółtego Hochland Sielski śmietankowy
  • 1 kg schabu
  • 200 g suszonych śliwek
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
  • 1/2 łyżeczki suszonego cząbru
  • 1/2 łyżeczki suszonej natki pietruszki
  • 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
  • 3 czerwone cebule

Przygotowanie

Schab wykładamy na desce i wzdłuż przez środek za pomocą np. Noża do filetowania robimy kieszonkę o średnicy ok. 2-3 cm. Kieszonkę od środka doprawiamy delikatnie solą i pieprzem. Wszystkie przyprawy wymieszamy w miseczce razem z olejem. Do środka układamy śliwki i zwinięte w rulony plastry sera żółtego. Całość smarujemy przygotowaną marynatą. Cebulę kroimy w ćwiartki. Schab obsmażamy z każdej strony przez około 5-10 minut. Podsmażony schab wkładamy do rękawa do pieczenia razem z cebulą, układamy w naczyniu żaroodpornym i pieczemy 70 minut w 180*C. Podajemy na przykład z pieczonymi ziemniaczkami.