Średnie

Obiad

Na ciepło
Soczewiaki - pierogi z ciasta ziemniaczanego z farszem z soczewicy i sera wyrazistego

Pierogi z ciasta ziemniaczanego z farszem z soczewicy

Soczewiaki - pierogi z ciasta ziemniaczanego z farszem z soczewicy i sera wyrazistego

Czas przygotowania: 1 godzina
Ilość porcji: 4 porcje

Składniki

Na ciasto ziemniaczane:

  • 1 kg ugotowanych ziemniaków
  • 1/3 łyżeczki soli
  • 100 g mąki pszennej

Na farsz:

  • 150 g zielonej soczewicy
  • 1 cebula
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka ziołowego pieprzu
  • 1 łyżka oleju
  • Opakowanie sera żółtego Hochland Sielski wyrazisty

Przygotowanie

Soczewicę płuczemy, zalewamy wodą i gotujemy 20 minut. Odcedzamy. Na oleju podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę. Kiedy się zarumieni dodajemy ugotowaną soczewicę. Doprawiamy solą i pieprzem ziołowym. Studzimy.
Ziemniaki przeciskamy przez praskę, dodajemy sól i mąkę pszenną. Mieszamy. Formujemy wałek. Odrywamy po kawałku ciasta wielkości małego jabłka, spłaszczamy i na środek nakładamy po łyżce farszu, i kawałek sera żółtego, a następnie zlepiamy ciasto na pół i zlepiamy (jak pączki). Formujemy soczewiaki w kształcie krokieta, delikatnie spłaszczamy. Tak przygotowane układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku 1 180*C przez około 30 minut aż się zarumienią.