∙
∙

Pierogi z ciasta ziemniaczanego z farszem z soczewicy

Czas przygotowania: 1 godzina
Ilość porcji: 4 porcje
Składniki
Na ciasto ziemniaczane:
- 1 kg ugotowanych ziemniaków
- 1/3 łyżeczki soli
- 100 g mąki pszennej
Na farsz:
- 150 g zielonej soczewicy
- 1 cebula
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka ziołowego pieprzu
- 1 łyżka oleju
- Opakowanie sera żółtego Hochland Sielski wyrazisty
Przygotowanie
Soczewicę płuczemy, zalewamy wodą i gotujemy 20 minut. Odcedzamy. Na oleju podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę. Kiedy się zarumieni dodajemy ugotowaną soczewicę. Doprawiamy solą i pieprzem ziołowym. Studzimy.
Ziemniaki przeciskamy przez praskę, dodajemy sól i mąkę pszenną. Mieszamy. Formujemy wałek. Odrywamy po kawałku ciasta wielkości małego jabłka, spłaszczamy i na środek nakładamy po łyżce farszu, i kawałek sera żółtego, a następnie zlepiamy ciasto na pół i zlepiamy (jak pączki). Formujemy soczewiaki w kształcie krokieta, delikatnie spłaszczamy. Tak przygotowane układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku 1 180*C przez około 30 minut aż się zarumienią.