Trudne

Obiad

Na ciepło
Kartacze nadziewane serem

Kartacze nadziewane serem

Kartacze nadziewane serem

Czas przygotowania: 1 godzina
Ilość porcji: 20 kartaczy

Składniki

  • 2 kg ziemniaków surowych
  • 1 kg ziemniaków ugotowanych
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka soli
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • Opakowanie sera żółtego Hochland Sielski śmietankowy
  • 200 g boczku wędzonego
  • 1 cebula
  • 1 łyżka masła

Przygotowanie

Ziemniaki ścieramy na tarce o bardzo drobnych oczkach. Wykładamy na drobnym sitku nad miską i odciskamy dokładnie. Płyn zachowujemy i odstawiamy. Do masy z surowych ziemniaków i mąki dodajemy przestudzone, przeciśnięte przez praskę gotowane ziemniaki. Dodajemy naturalną skrobię, która zebrała się na dnie płynu po odciśnięci ziemniaków, mąkę, jajko i sól. Mieszamy. Lepimy kartacze – nabieramy na rękę masę, rozpłaszczamy i układamy zwiniętym w rulon kawałek sera żółtego. Sklejamy, formujemy podłużnego kartacza i odkładamy na deskę. W międzyczasie, do dużego garnka nalewamy wodę, zagotowujemy. Solimy. Kiedy zacznie bulgotać wkładamy do środka wcześniej przygotowane kartacze. Gotujemy do momentu, kiedy kluski wypłyną na wierzch. Ugotowane kartacze podajemy z podsmażonym na maśle boczkiem z cebulką i opcjonalnie kwaśną śmietaną.