Łatwe

Śniadanie

Na ciepło
Babka ziemniaczana z serową pierzynką

Babka ziemniaczana z serową pierzynką

Babka ziemniaczana z serową pierzynką

Czas przygotowania: 1 godzina 40 minut
Ilość porcji: keksówka o długości 20 cm.

Składniki

  • 2 kg ziemniaków mączystych
  • 200 g wędzonego boczku
  • 2 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 jajka
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 3 łyżeczki majeranku
  • 1/2 łyżeczki gorczycy
  • 1 łyżeczka kminku
  • 1 łyżeczka kolendry
  • Masło do wysmarowania blaszki
  • Bułka tarta do wysypania blaszki
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany
  • Opakowanie sera żółtego Hochland Sielski wyrazisty

Przygotowanie

Ziemniaki obieramy, myjemy, chwilę moczymy w lodowatej wodzie, osuszamy i ścieramy na tarce o bardzo drobnych oczkach. Polewamy je delikatnie sokiem z cytryny, żeby nie sczerniały. Wsadzamy do sitka i odciskamy. Płyn zostawiamy w misce. 

Boczek podsmażamy na patelni. Cebulę kroimy drobno i dodajemy do boczku, podsmażamy do zarumienienia. Czosnek przeciskamy przez praskę i dodajemy.  

Odciśnięte ziemniaki mieszamy z jajkami, mąką, skrobią pozostałą na dnie miski z odciskania ziemniaków i przyprawami oraz cukrem. Dodajemy cebulę z boczkiem i mieszamy. Formę smarujemy masłem, wysypujemy bułką tartą i przekładamy masę. Wyrównujemy. Pieczemy 80 minut w 180*C na dolnej szynie piekarnika.

15 minut przed końcem pieczenia babkę smarujemy kwaśnej śmietaną, a na wierzch układamy ser żółty i dopiekamy. Studzimy, następnie wyciągamy z foremki i kroimy w plastry.