∙
∙

Babka ziemniaczana z serową pierzynką

Czas przygotowania: 1 godzina 40 minut
Ilość porcji: keksówka o długości 20 cm.
Składniki
- 2 kg ziemniaków mączystych
- 200 g wędzonego boczku
- 2 cebule
- 3 ząbki czosnku
- 2 jajka
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 1 łyżeczka soli
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki cukru
- 3 łyżeczki majeranku
- 1/2 łyżeczki gorczycy
- 1 łyżeczka kminku
- 1 łyżeczka kolendry
- Masło do wysmarowania blaszki
- Bułka tarta do wysypania blaszki
- 3 łyżki kwaśnej śmietany
- Opakowanie sera żółtego Hochland Sielski wyrazisty
Przygotowanie
Ziemniaki obieramy, myjemy, chwilę moczymy w lodowatej wodzie, osuszamy i ścieramy na tarce o bardzo drobnych oczkach. Polewamy je delikatnie sokiem z cytryny, żeby nie sczerniały. Wsadzamy do sitka i odciskamy. Płyn zostawiamy w misce.
Boczek podsmażamy na patelni. Cebulę kroimy drobno i dodajemy do boczku, podsmażamy do zarumienienia. Czosnek przeciskamy przez praskę i dodajemy.
Odciśnięte ziemniaki mieszamy z jajkami, mąką, skrobią pozostałą na dnie miski z odciskania ziemniaków i przyprawami oraz cukrem. Dodajemy cebulę z boczkiem i mieszamy. Formę smarujemy masłem, wysypujemy bułką tartą i przekładamy masę. Wyrównujemy. Pieczemy 80 minut w 180*C na dolnej szynie piekarnika.
15 minut przed końcem pieczenia babkę smarujemy kwaśnej śmietaną, a na wierzch układamy ser żółty i dopiekamy. Studzimy, następnie wyciągamy z foremki i kroimy w plastry.